adsense

2 Mart 2019 Cumartesi

Macbook Air üzerinde Pardus Linux Kurulumu (Dualboot)

Merhabalar, öncelikle ne yapmak istediğimi kısaca açıklayayım.

Kişisel bilgisayarım olan Macbook Air 13" yaklaşık 1,5 yıldır kullanmaktayım. Gayet hızlı ve stabil bir cihaz. Ama ne kadar terminal ekranından temel linux işlemlerini yapabilsem de eski bilgisayarım olan SONY VAIO üzerindeki Linux esnekliğini bir türlü yaşayamadım.
İşimin çoğunluğu Linux sunucular üzerinde geçtiği için yapmam gereken bazı testleri yerel bir bilgisayara kurduğum linux ile gerçekleştiriyorum. (Eski model bir ACER) Sonra dedim ki kendi kendime bu Macbook un diskinde linux için de yer ayırayım oraya kurayım gitsin. Açarken hangisini seçersem onunla çalışsın. (Windows cihazlarda olduğu gibi.)
Tabi düşünce güzel de işlemler o kadar basit olmuyormuş.
Neyse sonuçta bunu başardım ve şu anda bu yazıyı üzerine Pardus 17.4 XFCE kurulu Macbook Air cihazımdan hazırlıyorum.


Neler yaptığımı adım adım anlatayım.
1. Adım: Macbook Air Üzerinde disk bölümlemesi yapmak

Bunun için önce solda simgesini gördüğünüz Disk İzlencesi (evet böyle bir ismi var) uygulamasını çalıştırın. Bu linux sistemlerdeki "Gparted", Windows daki "Disk Yöneticisi" ile aynı işi yapan bir araç. (Tabi linux üzerinde alternatifleri baya var bu uygulamanın)


Pardus tarafını kapatıp OSx üzerinden açmaya üşendiğim için soldaki görüntüyü Apple ın kendi sitesinden aldım.

Disk izlencesini açtığınızda aşağıdaki + butonuna basın ve mouse ile ayırmak istediğiniz kısmı belirleyin. Sonra üzerine tıklayıp ayırdığınız bu yeni bölümün biçimine karar verin. (Sonrasında Pardus Linux kurarken burayı tekrar biçimlendireceğimiz (format yani) için neyi seçtiğiniz çok ta önemli değil.)





Evet, Pardus Linux için yerimiz hazır.



2. Adım: Kurmak istediğiniz Linux dağıtımının ISO dosyasını indirip bir USB belleğe yazmak

Ben Pardus kuracağım için https://www.pardus.org.tr/surumler/ adresinden Pardus 17.4 XFCE (64-bit) versiyonunu seçiyorum. Sizler yine Pardus un diğer sürümlerini yada farklı bir Linux Dağıtımı seçebilirsiniz.

Dosyayı indirdikten sonra bir USB belleğe boot edilebilir şekilde yazdırın. Bu konu hakkında şu adresten yardım alabilirsiniz.

Sonra Macbook Air cihazınızı kapatın, Pardus 'u (yada farklı bir linux dağıtımını) yazdırdığınız USB belleği cihaza takın ve klavyeden alt tuşuna basılı tutarak bilgisayarın açma tuşuna basıp bekleyin.

Alt Butonu Görseli (Bazı cihazlarda bu tuşun üzerinde "option" yazmaktadır):

USB seçeneğinin olduğu ekran gelene kadar alt tuşuna basılı tutarak bekleyin. Sizi şuna benzer bir ekran karşılayacaktır;

Buradan EFI Boot 'u seçerek bilgisayarınızı USB üzerinden başlatın.

Kurulum başlatılması, disk bölümünün seçilmesi, kurulumun tamamlanması gibi işlemler diğer dağıtım kurulumlarıyla aynıdır. Vakit bulamadığım için yazıyı 3 aydır elime alamıyorum.

Burada önemli olan iki konuya değineceğim

Birincisi Macbook Air üzerine Pardus (yada farklı bit dağıtım) kuracağınız zaman güncelleme ve bazı işlemler için internete ihtiyaç duyacaksınız. Macbook Air 'in kullandığı wifi (broadcom) maalesef kurulum disklerinin içerisinde yer almıyor. Bu problemi çözmek için USB-TO-ETH bir cihaza ihtiyaç duyuyorsunuz. Ben bu cihazı internet üzerinden 25TL civarına aldım.

Cihazın görseli şu şekilde;

Cihazı kullandığınızda, Linux kurulumu esnasında USB üzerinden Ethernet geçişiyle direk internete bağlanabiliyorsunuz. Böylece kurulum esnasında donanıma göre gerekli olan bir çok şey güncel halde yüklenmiş oluyor.

İkinci Önemli noktada kurulumu bitirdikten sonra broadcom-sta-dkms paketini kurmanız gerekiyor. Bu paketi tüm bağımlıklıkları ile beraber kurduktan sonra cihazınızı yeniden başlatın. Artık wifi cihazınızın tanındığını göreceksiniz. Böylece az önce kullandığımız USB-TO-ETH cihazınıza artık gerek kalmadı. Rahatça bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

İleride broadcom-sta-dkms paketi ve bağımlılıkları iso içerisine gömülürse Macbook Air üzerine Linux kurarken ek bir araca ihtiyaç duymayacağız. (Bu talebim kalıp dosyasının kapasitesini artıracağı için büyük olasılık kabul görmeyecektir :))

Son olarak Macbook Air 'e Pardus (yada farklı bir dağıtım) kurduktan sonra cihazı yeniden başlatırsanız yine Pardus ile açılacaktır. Eğer MacOS tarafına geçmek isterseniz açarken alt + cmd tuşlarına basılı tutarak açın. (Bazen boot seçici ekranı geliyor bazen direk diğer sisteme geçiyor. Burasını bende tam çözemedim. Ama bu yöntemle iki sistemi sorunsuz kullanabiliyorum.)

Kolay gelsin.

Hiç yorum yok: