adsense

15 Mayıs 2014 Perşembe

Website Formları hakkında aşırı kısa bir bilgi


Çalışmalarımın hemen hemen hepsinde form yapısını kullanıyorum. Zaten ziyaretçiyle etkileşime geçmek istiyorsanız bunu yapmak durumundasınız.

Ziyaretçi incelediği sayfa hakkında görüş belirtmek isteyebilir, site üzerinden size soru sormak isteyebilir, yada bir ürünü sipariş vereceği ekranda not bırakmak isteyebilir (ürünün paketine şu notu yazın gibi), ve daha bir çok sebepten dolayı ziyaretçiler etkileşim kurmak isteyebilirler.



Formların avantajının anlaşılması için basit bir örnek vereyim. Bir websitesini ziyaret ediyorsunuz diyelim. Ve siteye mail atmayı düşündünüz. (Genelde info@firmaninadi.com şeklinde bir mail hesabı tanımlarlar.) 

1. Kendi mail hesabınıza girersiniz.(webmail yada bir mail istemcisi programını açarak (outlook, thunderbird benzeri)). Kime bölümüne mail adresini yazarsınız, konu ve mesajınızı da ekleyerek gönderirsiniz.

Ofisinizde yada evinizdeyseniz ve mailiniz bir yandan açıksa problem yok. Ama telefonunuzdan, tabletinizden yada kendi bilgisayarından uzaktayken bu maili atmak isterseniz ne olacak.

Şimdi burada güvenlikle ilgili bir çok şey yazmak mümkün ama artık herkes bu konularda bilgi sahibi olduğu için bahsetmeyeceğim. 65 yaşındaki bir amca "benim bu ekrana yazdıklarımı isterlerse başkaları izleyebiliyormuş" dediği günden beri güvenlik konusunda fikir vermeyi bıraktım.

 2. Web sitesinin iletişim sayfasına geçersiniz, hiç sayfadan çıkmadan buradaki iletişim formunu doldurup gönder tuşuna basarsınız. Bitti.

Formlar kullanıcıları yönlendirme amacıyla da kullanıldığı için bazen "ne yazsam acaba?" sorusunun yanıtını da almış olurlar.

Yani demek istediğim form doldururken isim, telefon, adres gibi neyi nereye yazacağınız konusunda yönlendirilirsiniz. Kıllık olsun diye isim alanına adres, telefon alanına isminizi yazabilirsiniz tabi buna engel yok.
Bunları niye yazdım. Form gönderimi hakkında bazı sorular alıyorum. kendi kullandığım ve paylaşmayı düşündüğüm php kodlarını eklemeden önce böyle kısa bir giriş yapayım istedim.

Hiç yorum yok: